Ik overweeg te starten naast mijn baan

Ik overweeg te starten naast mijn baan

by Zakelaar

Twijfel je of je (direct) voldoende inkomen uit jouw eigen bedrijf zou kunnen halen? Dan is het misschien een goed idee om je in eerste instantie af te vragen: kan ik starten naast mijn baan?

Dit is altijd mogelijk, mits je bereid bent hier voldoende tijd en energie in te steken. Dat geldt in ieder geval als je gebruik wilt maken van het fiscale voordeel dat bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek biedt. Daarvoor moet je namelijk voldoen aan het urencriterium, dat stelt dat je als starter per jaar 1225 uur aan jouw onderneming moet besteden (2018). Uitgaande van 261 werkbare dagen (2018), betekent dit dat je naast jouw baan dagelijks gemiddeld 4 uur en 42 minuten aan je eigen bedrijf moet besteden.

Dit lijkt erg veel, maar nogmaals – als je bereid bent tijd en energie in jouw initiatief te steken – dan is het absoluut haalbaar. Dit betekent wel dat je in weekenden, vakanties en avonduren actief aan de slag zult moeten. Niet getreurd, alle uren die je steekt in jouw bedijf tellen mee voor de invulling van dit urencriterium. Dus ook zelfstudie, administratie, oriëntatie en zelfs het lezen van vakliteratuur!

Werk je parttime? Dan is het starten van jouw eigen bedrijf naast je huidige werkzaamheden al snel een stuk gemakkelijker. Een ander alternatief kan zijn om met je huidige werkgever een constructie aan te gaan. Als je een aantal uren minder werkt, zorgt dit ervoor dat je wat meer tijd hebt voor je eigen bedrijf. De meeste werkgevers staan hier verrassend positief tegenover!

Met plezier vertel ik je hoe ik zelf ooit besloot te starten naast mijn baan. Ook leg ik graag uit hoe ik inmiddels vele anderen heb geholpen hetzelfde te doen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor een gratis eerste oriëntatiegesprek.

Top